Министарство ће подржати рад библиотеке

КОТОР ВАРОШ, 7. ЈУНА - У оквиру програма јавних инвестиција Владе Републике Српске до сада је уложено 110.000 КМ за санацију крова, мокрог чвора и постављање нове столарије у которварошкој библиотеци, а настојаћемо у наредном периоду да у сарадњи са локалном заједницом обезбиједимо средства како би се реализовао пројекат асфалтирања прилазног пута библиотеци, рекла је Срни министар просвјете и културе Наталија Тривић приликом данашње посјете овој образовној установи.

Она је истакла да је Народна библиотека у Котор Варошу једна значајна установа не само у овој локалној заједници него и у Републици Српској.

"Располажу са богатим књижним фондом, а имају и посебна издања превода Вука Караџића, као и легат породице Перишић. Ресорно министарство ће подржати све активности које се тичу програмског дијела рада библиотеке, али и стварање бољих услова за рад библиотеке у смислу нових инвестиција", поручила је Тривићева.

По њеним ријечима неопходно је привући млађу популацију, да стичу навике читања књига и боравка у библиотеци, да проширују властита културна образовања.

"Програмске активности треба реализовати у сарадњи са локалним удружењима, како би биле усмјерене према одређеној читалачкој публици", закључила је Тривићева.

Вршилац дужности директора которварошке библиотеке Сања Станишљевић се захвалила министрици на посјети и подршци у реализацији нових пројеката, напомињући да се у току године у библиотеци одржавају бројни културни догађаји, промоције књига и радионице.

"Народна библиотека тренутнo броји 28.000 наслова. Иако смо из општинског буџета добили 50 одсто мање средстава за материјалне трошкове у односу на прошлу годину до краја године ћемо издвојити 1.000 КМ за набавку нових књига", нагласила је Станишљевићева и додала да ће у току ове седмице имати прву промоцију књиге након паузе узроковане епидемијом вируса корона.

По њеним ријечима наредна година ће у потпуности бити посвећена обиљежавању стогодишњице постојања Народне библиотеке.