Manjača : Na vojnu vježbu stižu Komšić i Dzaferović, dolazak Dodika neizvjestan ??

U kasarni “Mika Bosnić” na Manjači danas će biti organizovan Dan visokih zvanica u okviru vježbe oružanih snaga BiH i SAD-a “Brzi odgovor 21”, kojem će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je dolazak Mlorada Dodika još neizvjestan.

U okviru vježbe bit će prikazan dio zajedničkih operativnih sposobnosti oružanih snaga dvije zemlje na terenu, uz elemente podrške iz zraka, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Vježba će početi u 11 sati prikazom dijela zajedničkih operativnih sposobnosti, dok su za 12.30 sati najavljene izjave.

Iz Ministarstva odbrane ranije je saopćeno da su na Dan visokih zvanica pozvani zvaničnici BiH, među kojim i ministar odbrane  Sifet Podžić, te predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, kao i Američke komande za Evropu i Afriku.

Planiran je sastanak članova Predsjedništva BiH s komandantom američkih vojnih snaga koje sudjeluju na vježbi, ali Dodik još nije potvrdio dolazak na Manjaču.

“Dodik je tražio sastanak sa američkim generalom koji vodi vježbu onda je odgovoreno sa američke strane – Može ali na Manjači i cijelo Predsjedništvo BiH”, otkrio je Komšić, dodajući da je nakon toga uslijedio poziv Predsjedništvu BiH.

Pokušavajući umanjiti značaj vojne vježbe na Manjaču, koju je obećao sprijeliti izvođenjem ljudi na ulicu, Dodik je prije nekoliko dana kazao da neće biti održana NATO vježba, već “simultana vježba OS BiH i Sjedinjenih Američkih Država”.

“To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadijskom municijom. To se radi između OS BiH I SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi na ljeto imali istu vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači”, izjavio je Dodik.

U vježbi “Brzi odgovor 21” od ponedjeljka, 17. maja, sudjeluje 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i 700 američkih vojnika na poligonima Glamoča i Manjače te kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Ovaj manevar, koji traje do 2. juna, dio je velike multinacionalne vježbe “Branioci Evrope”, koju komanda oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu.

Riječ je o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 zemalja, uz učešće oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.