Neda Vrljanović i Dragan Popović kreirali projekat “Teretana na otvorenom”

Kotorvarošani Neda Vrljanović i Dragan Popović kreirali su projektnu ideju u okviru projekta „Sva lica aktivizma 2.0“. Riječ je o teretani na otvorenom koja će podstaći mlade ljude na više fizičke aktivnosti i boravak na otvorenom. Kroz trening osoba dobija i samopouzdanje, radi na izdržljivosti,  mentalnoj snazi te gojaznosti, koja je u današnje vrijeme sve više prisutna, a naučno je dokazano da fizička aktivnost poboljšava imunitet i psihofizičke sposobnosti.

„Konkretna ideja, rodila se nakon članka o Street workout i teretanama na otvorenom. Pomislila sam – zašto mi nemamo nešto slično u našoj opštini? Sama inicijativa o teretanama na otvorenom mogla bi popraviti svijest i zainteresovati omladince za fizičku aktivnost. U današnje vrijeme, napredna tehnologija, koja je omladini postala lako dostupna i koja se intenzivno koristi, iznjedrila je letargične, pasivne mlade ljude, koji sve manje u dnevnoj rutini imaju zastupljenu fizičku aktivnost. Naravno, novonastala situacija vezana za Covid, koja je rezultirala ograničenošću kretanja, dovela je do zatvaranja ljudi, asocijalizacije. Imamo i mlade ljude koji nisu u mogućnosti da sebi finansijski priušte intenzivan trening u teretani. Svi ovi faktori u velikoj mjeri doprinose gojaznošću, depresivnosti, asocijalnosti omladine“, objasnila je Neda Vrljanović u izjavi za Mrežu za izgradnju mira i portal kvdanas.com.

Za projekat „Sva lica aktivizma 2.0“ obezbijeđen je grant sredstava u ukupnom iznosu od 15 000 KM za provođenje 10 omladinskih zagovaračkih inicijativa ili aktivnosti.

Projekat je u fazi treninga koji će u periodu koji dolazi pomoći Nedi i Draganu da ga uspješno kreiraju i provedu.

Brojni su razlozi zašto je ovaj projekat izabran od strane mladih Kotorvarošana, a Neda ih detaljno navodi i prezentuje u svojoj izjavi.

„Takođe, tu je i druženje, razmjena ideja, i učenje, jer sve to predstavlja novo iskustvo koje može da bude korisno u daljim društvenim aktivnostima. Uključivanje omladine u ovakve teme od velikog je značaja za jednu društvenu zajednicu. Sama naša zajednica ima u zavidnoj mjeri aktivnu omladinu, koja je samoinicijativna i spremna na akciju, što naravno uz dobru priču može da se poboljša i da uključi što više mladih koji su spremni da prošire priču i dalje. Kada imamo nekoliko različitih profila ljudi na jednom mjestu, to može da izrodi sjajne ideje i da napravi potpuni preokret u zajednici, koja će biti korisna i promjerena generacijama koje dolaze“, dodaje Neda u izjavi.

Omladinski aktivizam je u značajnoj mjeri zastupljen je u Kotor Varošu, ali uvijek može bolje.

„Imamo zaista inspirativne mlade inicijatore koji se i dalje edukuju i koji su aktivni, ali mislim da treba da pokrenemo omladinu, oni su važan faktor, koji treba da njegujemo i usmjerimo na pravi način primjerima“, završava Neda Vrljanović u izjavi za Mrežu za izgradnju mira i naš portal.