Пара нема, а послије избора плате мање за 20%

Режим крије стварно стање финансијске катастрофе. Одмах након избора слиједи драстично смањење плата: руководиоцима у Јавној управи за 25%, службеницима за 20%, просвјети за 10 %, полицији за 5 %, пензије, засад, остају на садашњем нивоу. Све што је министарка финансија рекла о повећању пензија је неистина, као и њена тврдња да неће бити умањења плата, тврди Слободан Васковић.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је, 07. новембра ове године да у наредној години неће бити смањења плата, као и да ће пензије бити повећане за три до четири одсто.

Видовићева је рекла да би смањење плата било веома штетно, јер би за посљедицу имало смањење потрошње која је ионако мала.

“Пензије ће сигурно бити повећане, а према садашњој процјени, мислим да ће бити могуће повећање за три до четири одсто”, рекла је Видовићева.

Све што је Видовићева рекла није истина, већ је ријеч о предизборном спину и ноторним неистинама.

Моји извори из Владе РС тврде да је још прије два мјесеца одлучено да се смање плате и то веома драстично.

До смањења плата ће доћи одмах након избора, а умањење је одложено до тада због пада рејтинга СНСД-а. Смањење плата прије избора био би, додатни, претежак предизборни удар за ту странку. 

Према вишеструко потврђеним информацијама из неколико извора, плате ће бити драстично смањене у Јавној управи. Свима на руководећим позицијама плате ће бити умањене за 25%, док ће службеницима примања бити умањена за 20%.

Просвјетни радници ће се, такође, наћи на удару и њима ће, линерано, плате бити смањене за 10%.

Одлучено је да смањење плата припадницима МУП-а РС износи 5%. 

Разматрало се чак и смањење плата здравственим радницима, али се, засад, одустало од тога. Плате у здравству, како сада ствари стоје, неће бити умањиване због притиска вируса, који немилосрдно дивља.

Што се тиче пензија, нема никаквог повећања, али није искључено, према мојим изворима, да и у том дијелу дође до умањења, јер режим нема новца.

Драстично смањење плата је извјесно, јер се, како тврде моји извори, средства намијењена за плате, која ће се добити њиховим умањењем, већ преносом на друге позиције.

Дефицит буџета ће износити равно милијарду КМ и Република Српска је већ у банкроту.

(Slobodan Vaskovic)