Парастос за жртве усташких злочина на Рашће Брду

КОТОР ВАРОШ, 6. СЕПТЕМБРА - На Рашће брду, код Котор Вароша, данас је обиљежено 78 година од страдања 20 бораца Народноослободилачког рата и цивила, које су усташе убиле 1942. године.

Полагањем цвијећа, паљењем свијећа и служењем парастоса становници сусједних општина Челинац и Котор Варош одали су пошту жртвама. 

Парастос за жртве фашистичког терора служио је протонамјесник поповачки Борко Ђурђевић, који је истакао да никада не треба заборавити жртве које су се бориле за вјеру православну. 

„На овом мјесту у априлу 1942. године усташе су извршиле највећи злочин на подручју тадашњег которварошког среза над заробљеним борцима НОР-а и недужним цивилима. У злочину је страдало је девет бораца НОР-а и 54 становника из Товладића, Липовца и Подосоја, од којих је 20 сахрањено у спомен-костурницу“, рекао је Ђурђевић

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан истакао је да сјећање на овај догађај треба да указује млађим покољењима да се прошлост не смије заборавити.

„Овдје смо да покажемо да се сјећамо и памтимо ову жртву која је огромна и која је показала колико су народи овдје слободољубиви и воле правду, а наша је обавеза да тековине антифашизма и цивилизованог свијета баштинимо“, поручио је Сакан.

Обиљежавање су организовале Општинска борачка организација Челинац и организација СУБНОР-а из Котор Вароша.

Осим представника ових организација и Сакана, вијенце на Спомен-костурницу положили су замјеник начелинка општине Челинац Милијана Топић и потомци страдалих.

Galerija slika