Planinarska staza "Luka Šiprage" uvrštena u regionalni projekat "Via Dinarika"

Planinarska staza Luka Šiprage biće uvrštena u regionalni projekat pešačkih staza Via Dinarika.

Riječ je o stazi dugoj 15,5 kilometara koja prolazi kroz neke od najljepših dijelova kotorvaroške opštine i veoma je popularna među ljubiteljima pješačenja o prirode. 

Dio ove platforme postaće i staza Trapisti – Bijelo Bučje koju je takođe uredila Fondacija “Luka” iz Banjaluke. 

Via Dinarika je put pješačkih, planarskih i biciklističkih staza od Slovenije do Albanije, a jedan dio ići će kroz RS. Via Dinarika ima tri staze – plavu, bijelu i zelenu. Planirano je da zelena staza koja prolazi kroz dio RS ide najsjevernijim rubom Dinarida, a opštine kroz koje prolazi su Banjaluka, Čelinac, Kotor Varoš i Teslić.

Via Dinarika je platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast. To je prepoznala i Fondacija “Luka” iz Banjaluke koja je dobrotvorna neprofitna organizacija i bavi se huminatrnim radom, planinarskim aktivnostima i uređenjem i pravljenjem planinarskih staza na području RS.

Fondacija “Luka” je svojim sredstvima napravila planinarske staze Trapisti- Bijelo Bučje u dužini od 110 i Luka Šiprage dugu 15,5 kilometara.
Uvrštavanjem u projekat Via Dinarika ove dvije staze će dobiti na značaju jer će ljudi iz svih krajeva svijeta imati sve informacije o njima, te u svakom momentu imati preglednost i sigurnost obilaska, pogodnosti i kapaciteta koje one nude. 

– Rad i trud se isplate, a to se i pokazalo nakon sastanka sa predstavnicima Via Dinarike Oljom Latinović i Tera Dinarike Zehrudinom Isaković. Uz njihovu pomoć dogovoreno je uvrštavanje planinarskih staza Trapisti – Bijelo Bučje i Luka Šiprage u projekat Via Dinarika. Sa puno želje i entuzijazma nastavljamo naš rad na ovom projektu – istakli su u Fondaciji “Luka”.