Котор Варош на прагу да поново добије сертификат БФЦ СЕЕ

КОТОР ВАРОШ, 24. ЈУЛА - Министар управе у локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић је изразила задовољство што је Котор Варош на прагу да поново добије сертификат БФЦ СЕЕ који добијају све јединице локалне самоуправе у Југоисточној Европи за које се оцијени да имају повољно пословно окружење.

Из Министарства наводе да тренутно осам јединица локалне самоуправе имају овај сертификат, а њих пет је у процесу ресертификације међу којима је и Котор Варош.

"Овај пројекат је намијењен градовима и општинама који имају одговарајуће капацитете да привуку инвестиције, раде на унапређењу локалног развоја и стварају повољно пословно окружење. Циљ нам је да већина јединица локалне самоуправе буду препознате као такве", нагласила је Јујићева.

Јујићева је данас током посјете овој локалној заједници разговарала са начелником Котор Вароша Зденком Саканом, а обишла је и матичне службе у општинској управи Котор Вароша.

Отворене су бројне теме попут примјене Закона о локалној самоуправи, Закона о службеницима и намјештеницима у јединицама локалне самоуправе и другим областима које су у надлежности Министарства, а чији је циљ побољшање услуга грађанима.

"Пандемија нас је све погодила, па тако и Котор Варош, али оно што је лијепо и што ме охрабрује јесте да се Котор Варош креће узлазном путањом у погледу локалног развоја. Све ово што нас је задесило за нас је додатни мотив да се ослањамо на своје снаге и ресурсе, те да у складу са тим доносимо исправне пословне одлуке", рекла је Јујићева.

Начелник  Сакан је изразио задовољство посјетом и указао на проблеме са којима се Котор Царош сусреће усљед посљедица изазваних вирусом корона.

"Разговарали смо о унапређењу рада општинске управе, али и конставовали да је добро организована, те ћемо се потрудити да тако и наставимо", поручио је Сакан и додао да општина неће обуставити реализацију ниједног инфраструктурног пројекта, јер је то један од начина изласка из постојеће финансијске ситуације.

Galerija slika