Otkazane narudžbe, korona ugrozila privredu Srpske

Prerađivačka industrija Republike Srpske je u sve većim problemima zbog krize izazvane pandemijom virusa korona. Ova industrija koja zapošljava najviše radnika u Srpskoj dobija sve manje narudžbi iz inostranstva, pa bilježe pad prihoda, a ugrožena su i radna mjesta.

Virus korona ozbiljno je ugrozio opstanak domaće prerađivačke industrije, a strani partneri masovno otkazuju narudžbe. Najugroženija je proizvodnja obuće, tekstila i kože gdje se bilježi pad potražnje od oko 30 odsto. U banjalučkoj fabrici obuće "Bema" koja zapošljava 1200 radnika su zabrinuti.

U aprilu zbog pojave virusa korona u fabrici, pogoni su mjesec dana bili zatvoreni, a sada kupci iz inostranstva drastično smanjuju ili čak otkazuju narudžbe.

I fabrika "Dermal" iz Kotor Varoša  od početka pandemije suočava se sa poteškoćama u radu. Mnogo radnika je bilo u izolaciji što je uticalo na proizvodnju. Već od septembra i oni očekuju manje narudžbe iz inostranstva.

Pored pada prodaje modne obuće u inostranstvu zbog višemjesečne zabrane rada prodavnica, očekuje se i pad potražnje obuće i odjeće za javne institucije stranih zemalja, zbog redukcije budžetskih stavki u tim državama. Manje poboljšanje obima narudžbi uočeno je kod prerađivača drveta i proizvođača namještaja.

Iz Privredne komore međutim upozoravaju da je to daleko od očekivanog.

Proizvođači obuće traže od države da od odmaćih fabrika naruči robu za svoje institucije, što bi predstavljalo značajnu pomoć u borbi sa krizom. Prerađivačka industrija zapošljava 57 hiljada ljudi. što je 21 odsto od ukupnog broja radnika u Republici Srpskoj.

Video