Nema novih slučajeva virusa korona u Kotor Varošu, u Srpskoj 35 osoba

BANJA LUKA, 21. JUNA – Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 278 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 35 osoba u Republici Srpskoj.

Radi se o 15 muških i 20 ženskih osoba, od kojih je sedam mlađe, 23 srednje i pet osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, devet osoba je iz Mrkonjić Grada, pet iz Prijedora, četiri iz Srpca, po tri iz Doboja i Gradiške, po dvije iz Čelnica, Bratunca i Pala i po jedna iz Laktaša, Banjaluke, Petrova, Zvornika i Rogatice.

Najveći broj novooboljelih su kontakti pozitivnih lica na mjestima lokalne transmisije virusa i porodični kontakti.

Trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj je pod kontrolom, iako broj zaražen virusom korona raste, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo (IJZ) Republike Srpske Branislav Zeljković.

Svjesni da sve ovo dugo traje, oko tri mjeseca, Zeljković je ukazao da pogoršanje epidemiološke situacije, u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, može voditi ka uvođenju novih restriktivnih mjera, odnosno vraćanje na stare.