Đokićev vojnik savjetuje Cvijanovićevu

BANJALUKA – Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu na privatnom Nezavisnom univerzitetu Banjaluka (NUBL), imenovan je ovih dana za savjetnika predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, saznaje portal CAPITAL.

Župljanin je jedan od najbližih ljudi predsjednika Socijalističke partije (SP) Petra Đokića, te je njegovo imenovanje zanimljivo jer dolazi u trenutku previranja u toj stranci i čekanja da li će SNSD stati uz Đokića ili na stranu Gorana Selaka koji traži smjenu Đokića sa mjesta šefa partije, ali i sa pozicije ministra energetike i rudarstva u Vladi RS.

Župljanin je nedavno govorio na skupu u Banjaluci, koji je organizovan istovremeno kad i miting opozicije povodom slanja Programa reformi NATO-u u Brisel, gdje je pružio podršku vladajućoj koaliciji i za zastavice NATO-a, koje je tokom zasijedanja Narodne skupštine RS dijelio poslanik PDP-a Draško Stanivuković, rekao kako je “vrlo lako u zastavicama NATO-a mogao biti i antrax”.

Slobodan Župljanin je bio i ministar u prvoj Vladi RS kojom je rukovodio Milorad Dodik, ali kratko u periodu 2000-2001. godina, radio je u privatnom sektoru, u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, a posljednjih godina je na Nezavisnom univerzitetu.

Po struci je pravnik, ali je magistrirao i doktorirao na temama menadžmenta i tranzicione ekonomije.

Kao komandant Drugog bataljona 22. Brigade VRS optužen je za progon počinjen na području Kotor Varoši i suđenje je u toku.

Bio je optužen i za malverzacije tokom prodaje zemljišta banjalučkog preduzeća “Fruktona”, ali je po toj optužbi oslobođen.

Pored Župljanina, prema nepotvrđenim informacijama, Cvijanovićevu savjetuje i Miladin Dragičević, ranije savjetnik Milorada Dodika, zatim Irena Lukajić i Dušan Petrović koji su bili uz Cvijanovićevu i ranije u vrijeme dok je bila predsjednik Vlade RS. U kabinetu predsjednice je bio i Zoran Tegeltija čekajući imenovanje za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je ranije da Cvijanovićeva ima devet tajnih savjetnika, nakon što su u Službi predsjednika odbili da kažu koja lica su angažovana kao savjetnici.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan