Stanko Tepić : Naplaćivanje reklamnih vrećica je nezakonito !

Posljednjih dana na kasama velikog broja trgovina i trgovačkih lanaca naplaćuju se vrećice sa logotipom prodavnice a ta pojava nije zaobišla ni Kotor Varoš. Pod navodnom borbom za zaštitu životne sredine, trgovci naplaćuju građanima 0.05 КM po vrećici.

„Smatram da naplata vrećica nije u redu, a pogotovo onih s logotipom, dovoljno je što uzmem vrećicu još da je plaćam“, ističe Кotorvarošanka, Sandra Кuzmić a njeno mišljenje dijeli veliko broj Kotorvarošana koji smatra da naplaćivanje nije u redu jer kupovinom vrećica reklamiraju prodavnicu tako da nema potrebe za dodatnim plaćanjem.

Stanko Tepić, diplomirani pravnik, iz Kotor Varoša kaže u razgovoru za naš portal da je članom 24. stav (3) Zakona o zaštiti potrošača Republike Srpske propisano je da se vrećice koje imaju logotip ili naziv trgovca smatraju reklamnim sredstvom i da ih trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu. S toga on preporučuje da se od kuće ponesu cekeri i torbe i ne plaćaju plastične vrećice na kojima se tokom godine zarade ogromne količine novca

"Ukoliko zaboravite da ponesete obavezno tražite da vam daju vrećicu bez loga ili prijavite nadležnoj inspekciji, a obavezno u knjigu reklamacija koju je trgovac u skladu sa članom 25. ZPP-a dužan da vodi, napišite prigovor o prodaji vrećica sa logom “-izjavio je za naš portal Stanko Tepić.

Na ovaj način potrošači trgovcima čine dvostruku uslugu : besplatno ih reklamiraju i pune im blagajno ali kupcima će trebati dosta vremena da promijene loše navike a često kao opravdanje navode to da zaborave ponijeti od kuće cekere i torbe.

„Naplaćivanjem vrećica sa logotipom građani su postali hodajuće reklame. U Evropskoj uniji će do 2021. godine biti potpuno zabranjena upotreba pojednih proizvoda od plastike, tako će i u Srpskoj s ciljem zaštite životne sredine uskoro biti uvedena obavezna naplata plastičnih vrećica, čija se mjesečna potrošnja mjeri milionima. Međutim, trgovci su samoincijativno počeli naplaćivati vrećice i prije donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji bi uredio ovo pitanje. Ono što trgovci danas rade jeste da građene pretvaraju u hodajuće reklame, koji još plaćaju da reklamiraju trgovca po cjeni od 0,05 КM po vrećici, što je nedopustivo" - dodao je Tepić.