Оптужени Илија Милић свједочио о убиству “Дјечака с планине”: Из страха за синове повукао обарач

Када сам чуо да ће ми Васиљ побити синове, рекао сам себи: “Радије ћу да ја убијем њега, па са мном шта буде”, казао је Илија Милић (71) из Котор Вароша, оптужени за убиство комшије Васиља Кнежевића (35).

Милић је у бањалучком Окружном суду у поновљеном поступку испричао како је починио злочин. Њему се поново суди јер је Врховни суд Републике Српске укинуо пресуду којом је био осуђен на 16 и по година робије због убиства Васиља и покушаја убиства његовог оца Недељка (87), на којег је пуцао из аутоматске пушке.

– Са Васиљем сам 2013. године дошао у сукоб јер је цијелом селу искључио струју. Касније је исјекао корита за воду, а након што сам га за то пријавио, разбио ми је шајбу на ауту и запалио сијено. Васиљ је стално пријетио, а од комшинице Мирјане Понорац чули смо да је рекао да ће ми убити сина Миленка и друга моја два сина у Новом Саду. Било ме је страх и тада сам почео да пијем – казао је Милић.

Присјетио се да је кобног јутра када је починио злочин видио Васиља како пролази поред његове куће и да је кренуо за њим јер је био ван себе због пријетњи.

– Узео сам аутоматску пушку и кренуо за њим. Пуцао сам на њега и видио сам да је пао, да сам га убио. Када сам се вратио кући, рекао сам жени да сам убио Васиља. Пошто сам знао да је Васиљев отац Недељко због њега раније убио момка, отишао сам да га заплашим. Нисам хтио да га убијем. Испалио сам рафал изнад њега да га заплашим – казао је Милић и додао да Васиља није убио због сијена и возила.

Његовим свједочењем завршено је саслушање свих планираних свједока у овом поновљеном предмету. Изношење завршних ријечи заказано је за почетак децембра.

Према укинутој пресуди, Милић је Кнежевића усмртио 10. априла прошле године у Крушевом Брду код Котор Вароша. Тог дана се сакрио иза букве у близини локалног пута у засеоку Поток и сачекао да Кнежевић наиђе, јер је знао да он туда тјера говеда на пашу. Када је наишао, убио га је рафалом из аутоматске пушке. Након тога отишао је кући, позвао полицију у Котор Варошу и рекао да је убио Васиља, а затим је с пушком отишао до куће Неђељка Кнежевића, оца убијеног. Чим га је видио, испалио је рафал према њему. Како је наведено у оптужници, тада га је Недељко питао: “Је ли ти мене гађаш?”, а нападач му је одговорио: “На тебе пуцам, тебе гађам”, након чега је Недељко побјегао у кућу неповријеђен.

“Дјечак с планине”

Мјештани Крушевог Брда су раније причали да је Васиљ био добар младић, којег су звали “Дјечак с планине”.

– Он је био наш херој, велики борац. Живио је од сточарства, десетине говеда је држао и оца старог хранио. Једну шаку није имао, изгубио је у некој експлозији. Упркос томе, никад се предао није – причали су мјештани Крушева Брда. Васиљ је држао коња и више од 30 говеда. Комшије наводе да је за њега била чула и британска принцеза Дајана. Она је, кажу мјештани, хтјела да дође да га посјети када је чула за његову тешку животну причу.