Otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću

U kotorvaroškoj kino sali danas je povodom 140 godina od rođenja naučnika Milutina Milankovića otvorena izložba koja govori o životu i radu ovog velikana.

Život i dostignuća ovog srpskog naučnika ilustrovani su na 28 panoa, a izložbu organizuje Savez inovatora Republike Srpske u saradnji sa Centrom za kulturu, sport i informisanje.

Izložbu je otvorio Stanko Tepić, predsjednik MZ Kotor Varoš .

Tepić je istakao da je pozitivno da mladi koji su posjetili izložbu prepoznaju prave vrijednosti.

„Naše i mlađe generacije treba obrazovati i vaspitati po uzorima kakvi su Milutin Milanković i drugi srpski naučnici poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, koji su dali nemjerljivi doprinos svjetskoj nauci“, izjavio je Stanko Tepić.

Generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske, Ljubiša Pašić, rekao je da će izložba biti postavljena kako bi se, prvenstveno mladi, bolje upoznali o otkrićima ovog srpskog naučnika, te bili motivisani da se i sami bave naukom.
Milutin Milanković je najznačajniji srpski naučnik, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu. Iza njega je ostao niz naučnih radova iz matematike, klimatologije, meteorologije, astronomije, geologije, geofizike, geografije i građevinarstva. U svijetu je ostao poznat kao autor astronomske teorije klimatskih promjena kojom je objasnio misteriju ledenog doba.

Nauka ga je odavno svrstala u sam vrh najvećih umova 20. vijeka. Jedan krater na Mjesecu, jedan na Marsu i jedan planetoid nose njegovo ime.
Pa ipak nepoznati genije

“On je bio žrtva nepovoljnih političkih okolnosti. LJudi takvog profila, ukoliko nisu bili uz ideologiju ili uz vlast, a on to nije bio, jer se bavio naukom, a ne politikom, nisu bili ni u udžbenicima, čak ni u časopisima i knjigama i na studijima na kojima se izučavalo to što je ovaj velikan dao. Dakle, bio je isključen iz javnosti. To je naravno šteta“, kažu o ovom velikom umu.