Kotorvarošani žrtve prevare na društvenoj mreži "Fejsbuk"

U prethodnih nekoliko dana izveden je pokušaj prevare brojnih naših sugrađana. Cijela priča počinje na taj način da osobe koje stoje iza pokušaja prevare kreiraju novi profil sa identitetom određene osobe (sa identičnom profilnom i naslovnom fotografijom te ostalim detaljima). Pri tome šalju zahtjeve za prijateljstvo Fejsbuk prijateljima, koji su to već navedenoj osobi. Nakon toga se javljaju Fejsbuk prijateljima (bliskim osobama i poznanicima) navedene osobe i traže da im se dopuni račun (sa 20 ili 30 KM) na određeni broj u mtel mreži. Pri tome pozivajući se na to da je van države (u ovom slučaju u Hrvatskoj), da joj je hitno potrebno i da će vratiti uz „čašćenje“.
Jedna od osoba čiji je identitet zloupotrijebljen je i naš sugrađanin Simo Kostreš, koji je slučaj prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (Policijskoj stanici Kotor Varoš).
„U jutarnjim časovima javljeno mi da je neko napravio lažni profil na moje ime i da traži od mojih prijatelja i poznanika da dopune račun na određen mtel broj, lažirajući moj identitet. Prijavio sam slučaj MUP-u i nadam se da će ovo biti riješeno u narednim danima. Većina mojih prijatelja nije nasjela na pokušaj prevare osim jedne prijateljice koja je nažalost uplatila 20 KM“ navodi u izjavi za naš portal Simo Kostreš, jedan od naših sugrađana čiji je identitet zloupotrijebljen.
Isti slučaj je zadesio i nekoliko drugih opština u Republici Srpskoj, koje se nalaze u našem komšiluku (gdje je traženo i do 50 KM da se dopuni na određen mtel broj). Ostaje nada da će pripadnici MUP-a ovaj slučaj riješiti u narednom periodu i da će pokušaj ove prevare (i djelimičan uspjeh) biti adekvatno sankcionisan.