Osnovana podružnica "Prosvjete" u Njemačkoj

U četvrtak 26. septembra u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu održano je svečano otvaranje nove podružnice SPKD "Prosvjeta". Svečanom otvaranju prisustvovali su pjesnikinja Borica Đekanović, Filip Perišić ispred SKPD "Prosvjeta" i Radomir Perišić uspješni biznismen u Štutgartu rodom iz Grabovice.

"Potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" pukovnik Mihajlo Vujević predao je zastavu predsjednici ove podružnice Desi Burazor Aslanidu a prisutnima se obratio i Srđan Mijalković predsjednik podružnice u Beču" - rekao je za naš portal Radomir Perišić, jedan od osnivača podružnice i dodao da je za sve upriličeno i skromno slavlje.

Inače, Prosvjeta je osnovana 1902. godine u Sarajevu radi očuvanja srpskog kulturno-prosvetnog i nacionalnog identiteta, što je i danas njen glavni cilj. Tokom svoje istorije Prosvjeta je više puta zabranjivana i gašena, ali se uvijek oporavljala i nastavljala sa radom. Danas ima preko 40 podružnica širom svijeta, a u Nemačkoj je ovo prva registrovana u Štutgartu.