Kotorvarošani se družili sa psima, dobili lijekove i savjete od veterinara (FOTO)

 Ishrana, zdravlje i vaspitanje pasa bile su glavne teme edukativnog druženja sa veterinarom Dejanom Vujanićem, koje je u Kotor Varošu organizovalo udruženja za zaštitu životinja “Vardi”. Uprkos kiši, građani su se 28. jula okupili na Gradskom trgu u Kotor Varošu, te sa sobom poveli i svoje ljubimce. Veterinar Dejan Vujanić iz Banjaluke ih je savjetovao o zdravlju pasa, njihovoj ishrani i načinu vaspitanja, dok im je udruženje “Vardi” besplatno podijelilo tablete protiv parazita. Narednih dana, aktivisti ovog udruženja obišli su vlasnike pasa i mačaka u Kotor Varošu, kojima su takođe podijelili tablete i promo materijal o značaju udomljavanja i adekvatne brige o životinjama.
U okviru istog projekta, u petak, 26. jula, dvadesetak vlasnika i ljubitelja životinja družilo se sa psima spašenim sa ulice. Aktivisti udruženja doveli su tri psa i jedno mače o kojima trenutno brinu, te omogućili svojim sugrađanima da se upoznaju sa njima, nauče njihov govor tijela, te ih prošetaju. Takođe, aktivisti udruženja objasnili su okupljenima kako da postupe prilikom susreta sa agresivnim psom.
“Nipošto nemojte da bježite niti da mu okrećete leđa. Ako je psu glava spuštena ispod nivoa kičme, on se plaši vas. Ako je podignuta, zauzeo je odbrambeni stav. Nemojte da ga gledate, jer će on to protumačiti kao povod za napad. Ukoliko vas napadne ili zagrize, najbolje da ga pospete nekom vodom ili tekućinom, ukoliko je imate uz sebe. Oni će se instinktivno povući”, kazala je predsjednica udruženja Svjetlana Trifunović.

Ovaj projekat je podržan od strane Fondacije Mozaik uz finansijsku podršku Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC), Švedske razvojne agencije (SIDA), Robert Bosch Stiftung, Balkan Trust for democracy, Medicoe, ZEIT Stiftung i drugih donatora.