NASTAVAK PRIJERATNE TRADICIJE: Na planini Borja i ove godine najmasovniji skup penzionera u RS

Zajedničkom saradnjom dva penzionerska udruženja, Teslić i Кotor Varoš, danas je na lokalitetu Solila, na planini Borja upriličeno druženje pripadnika najstarije populacije.

Predsjednik teslićkog udruženja Mile Đurić pojasnio je da je ovo okupljanje nastavak prijeratne tradicije kada se na istom mjestu povodom 4. jula, Dana borca, okupljao veliki broj stanovnike teslićke i kotorvaroške opštine. On je dodao da su se upravni odbori dva udruženja dogovorila da se prva nedjelja u julu mjesecu obilježava druženjem penzionera, naglasivši da je ovo peta godina njima dragog događaja.

”Cilj ovog okupljanja je da se nastavi tradicija druženja građana opština Teslić i Кotor Varoš povodom 4. jula, Dana borca. Prije rata su se na ovom mjestu redovno okupljali građani ove dvije lokalne zajednice, a sada smo mi penzioneri nastavili tu tradiciju. Osim našeg druženja uz pjesmu i muziku svakako da ćemo danas položiti i vijenac na spomen obilježje poginulih boraca NOR-a koji se nalazi na ovom lokalitetu”, rekao je Đurić.

Predjesnik kotorvaroškog udruženja Ratko Čupić ocijenio je da ovo druženje predstvalja najmasovniji skup penzionera u Republici Srpskoj u toku kalendarske godine. Posebno je naglasio višegodišnju uspješnu saradnju sa Udruženjem penzionera opštine Teslić zbog čega je, kako je istakao, odlučeno da se pristupi bratimljenju ove dvije organizacije.

”Juče smo se dogovorili da narednih dana članovi upravnih odbora naših udruženja naprave sastanak na kojem ćemo zavično donijeti odluku o bratimljenju. Nismo još precizno odredili datum, ali je sasvim sigurno da ćemo ići u tom pravcu. U praksi će to značiti da će naše buduće generacije imati obavezu da se i dalje druže, sastaju i sarađuju, što je vrlo bitno, posebno ako se uzme u obzir da se radi o udruženjima odnosno opštinama koje graniče, ali pripadaju različitim regijama, jedna dobojskoj a druga banjalučkoj regiji”, zaključio je Čupić.

Osim penzionera Teslića i Кotorvaroša ove godine na borjanskom platou Solila, po prvi put, zajedničkom druženju su prisustvovali i penzineri dobojske regije, odnosno Dervente, Modriče, Stanara i Vukosavlja, ukupno 1.200 penzionera.

Za razliku od ranijih godina, ovogodišnjem druženju nisu prisustvovali politički zvaničnici.

(banjaluka.net)