Obilježen Dan borca

KOTOR VAROŠ, 4. JULA – Polaganjem vijenaca kod spomen-kosturnice poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ u Kotor Varošu je danas obilježen 4. jul – Dan borca, praznik ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su položile delegacije opštinske organizacije SUBNOR-a i opštine Kotor Varoš.

Nakon odavanja pošte poginulim borcima NOR-a predsjednik opštinske organizacije SUBNOR-a Vojislav Glavaš istakao je da imena na spomen-kosturnici govore o hrabrosti i odlučnoj borbi naroda toga vremena.

Pobijedili smo fašizam i ustaštvo, ali ih nismo iskorijenili, jer u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije oni i dalje postoje“, rekao je Glavaš.

DSCN9352

On je dodao da je neophodno urediti spomen-kosturnicu, jer joj prijeti urušavanje.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan naglasio je da oni koji su život dali u borbi protiv fašizma – najvećeg zla 20. vijeka ne smiju i nikada neće biti zaboravljeni, napominjući da bez prošlosti nijedan narod ne može imati budućnost.

Dan borca treba da bude opomena mladim naraštajima da se ne zaboravi prošlost“, rekao je Sakan i dodao da je upućen zahtjev resornom ministarstvu Republike Srpske u vezi rekonstrukcije spomen-kosturnice.

 

Na spomen-kosturnici u Kotor Varošu upisano je 155 imena poginulih boraca iz Drugog svjetskog rata sa područja opštine.