Bitka za fotelje u Doboju, Ribniku i Kotor Varošu

U tri šumska gazdinstva smene direktora su već spakovane, a nije isključeno da će u stranu biti gurnut i donedavni v.d. direktora preduzeća SNSD Zoran Stojčić, tvrde izvori Srpskainfo.

Mada se u kadrovskim kombinacijama pominju gotovo isključivo inženjeri šumarstva sa dugogodišnjim iskustvom, za direktorske pozicije nije presudna njihova stručnost, nego stranačka pripadnost. Naime, nakon što je u aprilu za generalnog direktora „Šuma RS“ imenovan Slaven Gojković, favorit predsednika Socijalističke partije Petra Đokića, nastavljena je rovovska borba koalicionih partnera za podelu kolača u preduzeću koje raspolaže najvećim prirodnim resursom Srpske.

Uz socijaliste, kojima već tradicionalno u podeli plena uvek dobiju „Šume RS“, svoj deo kolača traže i vladajući SNSD, Pavićev DNS, koji se nedavno ozbiljno vratio u igru, te „nove“ snage: Čubrilovićev Demos i takozvana Obrenova grupa, ili novi dobojski SNSD.

Kako navode naši izvori, Stana Kuzmić (DEMOS), koja je u kotorvarošku šumariju stigla iz Sekretarijata Vlade RS,  kao prelazno rešenje, neće još dugo biti v.d direktorka Šumskog gazdinstva “Vrbanja” Kotor Varoš.

Ipak, na ovo mesto se neće vratiti ni prethodno smenjena direktorka Daliborka Kerezović-Damjanović, liderka lokalnog DNS, uprkos sudskoj presudi kojom je utvrđeno da je njena smena bila nelegalna. Podsećamo, Kerezović-Damjanović je nakon prošlih izbora ekspresno smenjena, nakon što ju je lično Milorad Dodik optužio da je u kampanji radila protiv njega.

- Sada se za ovo mjesto bore SNSD, čiji je kandidat za direktora šumarije, navodno, Milan Vasiljević, i Demos, koji je bacio oko na tu fotelju – kaže izvor Srpskainfo blizak lokalnoj zajednici, piše Srpskainfo.

Smena se sprema i u Šumskom gazdinstvu Ribnik, jednom od šumom najbogatijih u RS, koje je prošlu godinu završilo u minusu od 637.000 KM.  To je, tvrde upućeni, prvi put u poslednjih 16 godina da ovo gazdinstvo posluje s gubitkom.

Ovu cifru su potvrdili i u upravi “Šuma RS”, uz objašnjenje da je taj gubitak iskazan iz tehničkih razloga, te da je u ovoj godini ŠG Ribnik „sustiglo proizvodnju drvnih sortimenata i uspostavilo redovan proces planirane proizvodnje“.

Ipak, aktuelnom direktoru Željku Višekruni se ozbiljno drma fotelja, a zameniće ga neko od kadrova SNSD. Višekruni se, uz gubitke, na teret stavljaju i navodne veze sa pilanama koje izvoze građu u EU, ali i mobing nad radnicima.

Milan Vuković, koji je godinama bio predsednik sindikata u ovoj šumariji, tvrdi da priče o nedozvoljenom izvozu „nisu tačne“, ali da je mobing i nepravdu osetio na svojoj koži.

- Četiri godine su me maltretirali tako što mi nisu dali ništa da radim, sedio sam za praznim stolom, a inženjer sam šumarstva sa 35 godina iskustva. Tužio sam preduzeće, ali sam izgubio na sudu, iako su veštaci utvrdili mobing – kaže Vuković i dodaje da je pravosuđe u RS „dno dna i bastion nepravde.“

Iz uprave Šuma su potvrdili da je prošlu godinu sa gubitom od oko 24.600 KM završilo i ŠG “Oštrelj Drinić”, zbog čega je krajem 2018. “razrešen direktor i imenovan novi vršilac dužnosti”.

Ali sve su prilike da se ni nova v.d. direktorka, Slađana Banjac, neće dugo zadržati u fotelji, jer su oni koji odlučuju nezadovoljni njome.

Na tapetu je i Centar za semensko – rasadničku proizvodnju u Doboju i to zbog preslagivanja unutar SNSD u ovom gradu.

Aktuelni direktor Nikola Milićević, kadar „starog SNSD“ i favorit Uroša Gostića, ustupiće mesto čoveku iz „novog SNSD, odnosno takozvane Obrenove grupe“. Još se špekuliše koga bi Obren Petrović mogao instalirati na tu poziciju.

Neće ovo biti kraj, kad reše ova gazdinstva, sledeća je na redu šumarija u Palama – navodi izvor Srpskainfo blizak menadžmentu „Šuma RS“ na Sokocu.