Obilježeno 27 godina od formiranja Kotorvaroške brigade

KOTOR VAROŠ, 11. JUNA - Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja poginulim borcima u Kotor Varošu danas je obilježeno 27 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade, čijih je 109 pripadnika dalo život za odbranu Republike Srpske.

Parastos za poginule borce služio je jerej Damir Vrhovac koji je rekao da je Prva laka kotorvaroška pješadijska brigada imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla odbrani Republike Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović istakao je da su 363 pripadnika Kotorvaroške brigade teže ili lakše ranjena u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Okupljanjem i obilježavanjem, uz parastos i polaganje vijenaca, čuvamo uspomenu na drage ljude koji su zaslužni za sve što danas imamo", naglasio je Savanović.

Pukovnik Kotorvaroške brigade Radovan Škrbić je rekao da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u "granični kamen" otadžbine i djelom zadužili nove generacije.

"Prioritet svih nas treba da bude borba za status onih koji su učestvovali u ratu, čineći sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogućimo stabilnost, posebno izgradnjom stambenih objekata i prilikom zbrinjavanja i zapošljavanja članova porodica poginulih boraca", poručio je Škrbić.

Vijence kod Spomen-obilježja položile su delegacije opštinske Boračke organizacije i opštine Kotor Varoš.