Kruševo Brdo: Sutra "Masla" na Zborištu

U mjesnoj zajednici Kruševo Brdo će 09.6.2019 godine na Mladu nedelju biti održana tradicionalna seoska "Masla". Ovaj običaj je star koliko i selo, a vezuje se za plodove zemljoradnje. Mjesto održavanje je čuveno brdo Zborište, na kojem će domaćini ugostiti svoju rodbinu, prijatelje i putnike namjernike. Ove godine Masla će biti posebna, jer pored par novih porodica koje su se ove godine pridružile iznošenje sopre, osveštaće se zvono sa zvonikom koje će svojim odjekom podsjećati na vjekovno prisustvo ovog vrijednog i poštenog naroda na njihovoj planini.

Zvono su donirala djeca Luke i Janje Marić, zvonik Obrad Trivunović, a krst Dušan Marić(Gagi). Drveni zvonik visine 7 metara je napravio čuveni majstor Milan Ivanović. Masla su prilika da se krušebrdci sa svih strana svijeta okupe, zaigraju kolo, uživaju u zvuku šargije i zapjevaju izvornu pesmu. Članovi Zavičajnog Udruženja "Kruševo Brdo" iz Đurđeva i ove godine će u velikom broju organizovano posjetiti svoj kraj, a njihov predsjednik Jerko Marić naglašava da je interesovanje za Mladu nedjelju iz godine u godinu sve veće.

Predsjednik MZ Zoran Trivunović koji zajedno sa porodicom godinama iznosi sopru kaže da je ovo prilika da se porodica okupi i da se očuva tradicija kojoj se svi raduju. Zvono će u 12 časova osveštati protonamjesnik kotorvaroški Milenko Narić sa sveštenstvom. Nakon osveštenja uslijediće molitva, zatim ručak, a posle toga i sportske igre.