Za infrastrukturu u povratničkim sredinama 298.000 KM

Ministar raseljenih i izbjeglica Federacije BiH Edin Ramić posjetio je četiri lokacije na području opštine Kotor Varoš gdje je obnovljena putna infrastruktura u povratničkim sredinama.

On je naveo da je federalno Ministarstvo za te projekte izdvojilo 162.000 KM, a opština i Udruženje za održivi povratak 136.000 KM.

– Zbog prilično loše putne infrastrukture odlučili smo da u saradnji sa Udruženjem građana i rukovodstvom opštine asfaltiramo put Šiprage-Kerle, put Glog-Jarčište-Hadrovci, kao i puteve u Hrvaćanima i Donjim Hadrovcima – rekao je Ramić.

On je podsjetio da je federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica u prošloj godini za rješavanje problema povratnika u ovoj lokalnoj zajednici izdvojilo više od 300.000 KM.

– Pozitivno je što građani Kotor Varoša u ovim projektima pružaju znatnu podršku vlastitim sredstvima, tako da su efekti uloženih sredstava veći od očekivanih – naglasio je Ramić.

Predsjednik Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju u kotorvaroškoj dolini Muhamed Mehmedović rekao je da će od realizacije infrastrukturnih projekata koristi imati brojni povratnici, jer oni povezuju naselja i otvaraju perspektivu održivog povratka i jačanja privrednih aktivnosti.