U “Sporteku” veće plate za radnike

Plate u tvornici obuće “Sportek” iz Kotor Varoša od februara biće veće a sve to rezultat je izmjena i dopuna pojedinačnog kolektivnog ugovora koji su potpisali direktor Tvornice obuće “Sportek” Federico Zecchetto i predsjednik sindikata u ovom preduzeću Radislav Stojanović.

"Prvi smo u oblasti kožarske industrije u RS koji smo potpisali izmjene i dopune pojedinačnog kolektivnog ugovora koje podrazumijevaju da se kroz uvećanje koeficijenata povećavaju lična primanja radnika" - rekao je za kvdanas.com Stojanović koji je i potpredsjednik republičkog Sindikata tekstila, kože i obuće.

On je dodao da je bez obzira na to što je novi Zakon o radu umanjio mnoga prava radnika u “Sporteku” na snazi pojedinačni kolektivni ugovor potpisan između poslodavca i sindikata još 2008. godine.

"Njime se daju veća prava radnicima. Naprimjer za 0,5 odsto se uvećava plata za svaku godinu radnog staža, godišnji odmor se koristi u cjelosti uvećan za jedan dan za svake tri godine radnog staža. Radnici imaju 15 odsto stimulacije za redovno prisustvo na poslu. Tokom godine ostvaruju pravo i na regres, a isplaćuje im se i naknada za prekovremeni i noćni rad, koji su uvećani za 35 procenata. Radnici imaju i organizovan prevoz, topli obrok i određene premije" - istakao je Stojanović.

U izjavi za jedan lokalni portal direktor tvornice Federico Zeccheto je rekao da će u toku ove godine ponovo razgovarati sa predstavnicima sindikata i razmotriti mogućnost novog povećanja primanja, te nastaviti sa jačanjem kapaciteta tvornice i ulaganja.

Procjene su da će ova tvornica izmjenama kolektivnog ugovora povećati svoje troškove za oko milion KM na godišnjem nivou. Zbog sve većeg odliva radno sposobnog stanovništva u inostranstvo za očekivati je da će i ostali poslodavci u Kotor Varošu pratiti ovaj pozitivan primjer i poboljšavati položaj svojih radnika.