Zdenko Sakan: Strane kompanije proširuju kapacite u Kotor Varošu

KOTOR VAROŠ, 7. februara  – Povoljan poslovni ambijent i kvalitetna radna snaga neki su od razloga zbog kojih strane kompanije otvaraju poslovnice u Republici Srpskoj, a u prilog tome govori i podatak da na teritoriji 51 lokalne zajednice uspješno posluju 1.192 strane firme.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) najviše preduzeća čiji su osnivači 100 odsto stranci posluje na području Banjaluke, Bijeljine, Laktaša, Gradiške i Dervente. U prvih deset lokalnih zajednica, u kojima su radna mjesta otvorile firme iz inostranstva su i Trebinje, Zvornik, Doboj, Istočno Novo Sarajevo i Kozarska Dubica. Sudeći prema podacima APIF-a, veliki broj tih preduzeća bavi se trgovinom, uslužnim djelatnostima, savjetovanjem u poslovanju, ali i proizvodnjom odjeće i obuće, električne energije, izdavačkom djelatnošću i mašinskom obradom metala. Među “strancima” ima i preduzeća koja pružaju usluge prevoza ali i onih koja se bave računarskim programiranjem, te preradom drveta i proizvodnjom namještaja.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan ističe za “Glas Srpske” da se na teritoriji ove lokalne zajednice posebno izdvajaju dvije firme, sa 100 odsto stranim kapitalom, koje zapošljavaju više od 2.000 radnika.

– Riječ je o jednoj italijanskoj fabrici obuće i preduzeću koje se bavi mašinskom industrijom. S obzirom na to da je Kotor Varoš i prije rata imao razvijenu mašinsku i kožarsku industriju, imali smo adekvatnu radnu snagu, a obezbjeđujemo i pogodnosti prilikom dodjele zemljišta, tako da ova preduzeća sada šire poslovanje – rekao je Sakan.

Zdenko Sakan ističe da je najveći problem Kotor Varoša to što opština nema dovoljno građevinskog zemljišta u svom vlasništvu.

– Tu se malo komplikuje situacija dok se dogovorimo sa privatnim vlasnicima, ali opet uspijevamo naći način – rekao je Sakan. (glas srpske)