Skuplja registracija vozila u RS zbog ekološke naknade

Odlukom Vlade Republike Srpske, građani će uz registraciju automobila plaćati još jednu naknadu – za zagađivanje životne sredine.

Vlada Republike Srpske je na sjednici 6. decembra, kojoj je predsjedavala Srebrenka Golić, odlučila da uvede ekološku taksu za sva vozila. Ovom odlukom propisuju se jedinične naknade za pojedine vrste motornih vozila, na osnovu kojih se vrši obračun za naknade za zagađivanje životne sredine.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić kaže da bi bilo logičnije da su smanjili namete, umjesto što ih stalno povećavaju.

– Bravo! Ne znam ko će im ostati ovdje da radi, da im plaća to i da im vozi ovdje po tim autoputevima, kaže Grbić. On smatra da je to zaista nepromišljen i nekorektan potez prema prevoznicima i prema privrednicima Republike Srpske.
– Samo će doprinijeti još većem odlasku prevoznika iz RS, a sve zahvaljujući takvom stavu i odnosu institucija Republike Srpske pa bravo ne znam ko će im ostati ovdje da radi da im plaća to i da im vozi ovde po tim autoputevima, ističe Grbić.

Ekonomisti kažu da bi bilo bolje da država poradi na podizanju plata jer bi to omogućilo i kupovinu novijih vozila.
– Te takse koje se prikupe će završiti u budžetima, a ne u novim filterima ili novim automobilima. Dakle, suština ove mjere je očigledno potpuno pogrešna. Nema koristi niko, osim troškova koje će imati najsiromašniji koji voze stare automobile, navodi ekonomista Zoran Pavlović.