Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 404

Glamočak: Suđenje Atifu ne smije biti farsa

Poslije brojnih presuda pravosuđa BiH koje su izazvale ogorčenje srpskog naroda u BiH, Sud i Tužilaštvo BiH teško mogu da poprave svoj ugled i sačuvaju obraz. Ali, proces protiv Dudakovića možda je njihova posljednja velika prilika da pokažu da im je bar malo stalo do istine, pravde i pravičnosti. Zato ne smiju da popuste pod očiglednim pritiskom bošnjačke političke javnosti koja nije naviknuta na to da za ratne zločine nad Srbima odgovaraju njihovi generali - kaže Glamočak.

 

Potpredsjednik Srpske demokratske strane Nedeljko Glamočak pozdravio je današnju odluku Tužilaštva BiH koje je podiglo optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika 5. korpusa takozvane Armije Republike BiH za zločine protiv čovječnosti.

- Međutim, znajući kako su okončani neki raniji procesi za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u BiH, sa zebnjom pratim sve što se dešava u slučaju Dudaković i upozoravam Sud i Tužilaštvo BiH da ovaj predmet ne smije da se pretvori u još jednu pravosudnu farsu - ističe Glamočak. 

On dodaje da Atif Dudaković i njegova družina moraju da odgovaraju za ubistva, progone i zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, kao i za uništenje pravoslavnih hramova tokom građanskog rata u BiH. O tome govore svjedoci zločina, dokumetacija, kao i video snimci za koje znaju svi građani u BiH.

- Poslije brojnih presuda pravosuđa BiH koje su izazvale ogorčenje srpskog naroda u BiH, Sud i Tužilaštvo BiH teško mogu da poprave svoj ugled i sačuvaju obraz. Ali, proces protiv Dudakovića možda je njihova posljednja velika prilika da pokažu da im je bar malo stalo do istine, pravde i pravičnosti. Zato ne smiju da popuste pod očiglednim pritiskom bošnjačke političke javnosti koja nije naviknuta na to da za ratne zločine nad Srbima odgovaraju njihovi generali - kaže Glamočak.

BN TV