Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 404

Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja: Obavezan je strogi post, a ovo izbegavajte

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja kao sećanje na njegovo mučeničko stradanje. Ovaj 11. septembar (29. avgust po starom kalendaru), provodi se u strogom postu i ne rade se teški poslovi.

Ovaj dan, koji se obeležava još od petog veka, podsećanje je na veliko stradanje Svetog Jovana kojeg je, kao i mnoge hrišćane tog doba, pogubio car Irod.  Naime, Irod je bio oženjen, ali je svoju ženu oterao i za ljubavnicu izabrao Irodijadu, ženu njegovog brata Filipa.  

Sveti Jovan je često javno neustrašivo pričao o ovom nemoralnom činu, pa je bio utamničen.

Na slavlju Irodovog rođendana igrala je Saloma, Irodijanina ćerka. Kada joj je Irod ponudio da bira šta želi za nagradu, ona je po nagovoru majke, zatražila glavu Jovana Krstitelja.

Tako je velikom svecu odrubljena glava i na srebrnom tanjuru stavljena ispred Salome.

Njegovo telo učenici su  sahranili u Sevastiji, u Palestini.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

U nekim delovima Srbije postoji običaj da se na ovaj dan jede ništa crveno i ne pije crno vino jer podseća na krv svetog Jovana Krstitelja. Veruje se i da danas ne treba baratati nožem.

 

 
 

U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju.

Izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan cela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na današnji dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu.

Iz istog razloga danas ne treba uzimati nož u ruke.

U nekim krajevima vodi se računa da zbog napretka dece, mališani nikako na ovaj dan ne jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje.

Posebno je interesantno verovanje u istočnoj Srbiji gde se veruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujeverju onome ko ga nosi, ostalim danima - donosi sreću! Naime, prema ovom verovanju nikako ne smete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve "ići naopako"!

 

 

Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista (7. jula) i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja.

U narodi ima više naziva, Jovan Krstitelj, Jovan Preteča, Jovan Glavosek, Jovan Svitnjak…

Praznuje se više puta u godini:

– 7. jula – Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana

– 20. januara Sabor svetog Jovana Krstitelja

– 11. septembra – Usekovanje glave

– 6. oktobra obeležava se svetiteljevo začeće.