Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 404

“Radnici, osvjestite se, bolje je izgubiti posao nego glavu!”

Ne dozvolite da vas poslodavci tjeraju da radite bez odgovarajuće opreme, jer je to opasno po život, poručio je Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu, povodom učestalih pogibija građevinaca na poslu.

Podsjećamo, šestorica građevinskih radnika poginula su na poslu u posljednjih sedam dana u Bihaću, Banjaluci i Kadinjanima kod Laktaša. Kako kaže Peulić, ovo pokazuje da su problemi isti u oba entiteta.

– Mi iz Saveza sindikata već odavno upozoravamo na te probleme i na činjenicu da su radnici u građevinsrstvu, a pogotovo oni među njima koji rade na crno, izloženi velikom riziku – kaže Peulić.

Objašnjava da građevinci moraju imati daleko bolje zaštitne mjere: obezbjeđeno i sigurno radno mjesto, te odgovarajuću zaštitnu opremu. To je, kaže, po zakonu prvenstveno odgovornost poslodavca.

– Radnici koji su u Banjaluci pali sa improvizovane skele očigledno nisu imali obezbijeđeno radno mjesto, a vjerovatno nisu imali ni opremu. Da su bili vezani i imali šljemove i pojaseve, kako je propisano zakonom, ne bi pali ili bi bar prilikom pada bili zaštićeni, pa ne bi sve završilo tragedijom – objašnjava Peulić.

Dodaje da su uz rukovodstvo preduzeća, za ovakve slučajeve krivi i rukovodioci gradilišta.

– Odgovoran šef gradilišta ne bi dozvolio radniku da na visini radi bez prave skele i bez odgovarajuće zaštitne opreme – kaže Peulić.

Radnicima je poručio da bez obzira na to što su vremena teška i što su često primorani da i sami krše zakon kako bi sačuvali kakvo-takvo radno mjesto, ipak moraju voditi više računa sami o sebi.

– Ako je poslodavac obezbijedio zaštitnu opremu, radnik je mora nositi bez pogovora. Ako mu to nije obezbijeđeno, radnik bi morao da odbije radni zadatak. Znam da to kod većine poslodavaca ne prolazi i da radnik u takvom slučaju rizikuje da dobije otkaz, ali bolje je izgubiti posao nego glavu – rekao je Peulić.

Poručio je poslodavcima da im je daleko jeftinije da obezbijede mjere zaštite nego rizikovati pogibiju radnika i zatvor.

Izvor: srpskainfo