Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 404

СУТРА ЈЕ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН: Ево којом молитвом да се молите Светом великомученику и исцелитељу

Српска православна црква сутра, 9. августа по новом календару, прославља празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону. Верује се да су његове мошти, које се чувају у Хиландару, чудотворне као и његова икона. Међу Србима је изузетно поштован.
Свети Пантелејмон родом је из Никомидије (данашњи Измир у Турској) од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула, а отац Евсторгије. Као младић, Пантелејмон је учио за лекара. Пришао је свештенику Ермолају који га је не само научио вери Христовој него и крстио.

Чудотворна излечења

Бројни су записи о чудотворним излечењима која се приписују Светом Пантелејмону. Он је чудотворно излечио слепог човека који је потом прихватио Христову веру. То је изазвало завист лекара који су узалуд тог човека покушавали да излече, а који су потом Пантелејмона оптужили да је хришћанин. Изашавши пред суд цара Максимијана, јавно је то признао. Пред царем је излечио и човека који је дуго боловао што је многе незнабошце привукло хришћанству. Цар је Светог Пантелејмона ставио на муке, али му се Господ јављао неколико пута и исцељивао га.

Предање о мачу који није могао да му посече главу

На крају, на губилишту, Свети Пантелејмон је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се одби и поломи. Није могао да му посече главу док се Свети Пантелејмон није помолио и сам рекао да сад могу да га посеку. Страдао је 304. године.

Мошти су му чудотворне

Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу. Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква). Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације. Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

Манастир чудотворних исцељења у Лепчинцу

Манастир Светог великомученика и целебника Пантелејмона у Лепчинцу, спада у древне светиње тзв. Врањске Свете Горе. Подигнут је у незнаним историјским дубинама у пределу у којем су обитавали и подвизавали се пустиножитељи.

У наше време обновио га је блаженопочивши архимандрит Пајсије Танасијевић (бивши игуман манастира Хиландара на Светој Гори Атонској) који је у њему окупио братство. Од 1998. године ово је женски манастир.

Ово свештено место је од давнина познато и као целебно место, место многобројних исцељења многоврсних болести и тегоба народних. С обзиром да је сама црква посвећена светом Великомученику Пантелејмону, чудотворном исцелитељу, кроз сву историју, али и данас, до јавности стижу посведневне информације о чудесним исцељењима која бивају у овој Светињи молитвеним дејством светог Пантелејмона.

 

Молитва Светом Великомученику и исцелитељу Пантелејмону:


О, велики угодниче Христов и преславни исцелитељу, великомучениче Пантелејмоне !

Ти који на небу пред Престолом Божијим стојиш и наслађујеш се троипостасном славом Његовом, а телом и светим ликом на земљи у храмовима Божијим почиваш и благодаћу даном ти с више обиље чудеса изливаш, призри својим милостивим оком на људе твоје који се часној икони твојој са умилењем моле и траже твоју исцелитељску помоћ и заступништво: упути ка Господу Богу топле молитве твоје и измоли душама нашим опроштај грехова.

Јер због безакоња наших не смемо да уздигнемо поглед у висине небеске нити да узнесемо молитвени вапај Господу у неприступној слави Његовој, него тебе, молитвеника за нас грешне и заступника милостивог пред Владиком, са скрушеним срцем и смиреним духом призивамо, јер ти си од Њега благодат примио да болести одгониш и страсти исцељујеш. Стога ти се молимо: не презри нас недостојне који ти се молимо и твоју помоћ призивамо.

Буди нам свима у тузи утешитељ, у тешким болестима исцелитељ, у напастима брзи покровитељ, слепима вида дароватељ, а деци и онима који су у невољама спремни заштитник и исцелитељ: измоли свима све што је корисно за спасење, да твојим молитвама примимо од Господа Бога благодат и милост и прославимо Источник и Дародавца свих добара, Јединог Бога слављеног у Светој Тројици, Оца и Сина и Светога Духа, сада, увек и у све векове. Амин.

 

 

Video

{be/-47JjmUoH0wremote}https://youtu.be/-47JjmUoH0w{/be/-47JjmUoH0wremote}