Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 404

Данас се празнује успеније Свете Ане, Мати Пресвете Богородице

СА СВОЈИМ МУЖЕМ ЈОАКИМОМ ЖИВЕЛА ЈЕ 50 ГОДИНА БЕЗ ДЕЦЕ. Света Ана. Мати Пресвете Богородице. Данас се празнује њено успеније, но њен главни празник је 9 септембра, под којим је датумом написана и служба њена и житије.

      Света Ана је кћерка свештеника Матана, од колена Левијевог, и Марије из Витлејема. Њени родитељи имали су још две кћерке: Марију, која се удала у Витлејем и родила Саломију, и Совију која се такође удала у Витлејем и која је родила Јелисавету, мајку Светог Јована Претече и Крститеља Господњег. Са својим мужем Јоакимом живела је 50 година без деце.

А онда је Бог услишио њихове усрдне молитве и послао им је архангела Гаврила који је Светој Ани објавио да ће родити кћерку. И Ана, иако старица, одмах заче и заиста роди кћерку, и то какву кћерку – Пресвету Деву Марију. Упокојила се у Господу када је имала 79 година.

Тропар (глас 4):

Ону која је родила истинити Живот носила си у утроби, пречисту Богоматер, богомудра Ана. Зато си се при успењу твоме са славом преставила и уселила у блажени живот, да за оне који те поштују са љубављу, непрестано молиш Господа за опроштај грехова, увек блажена.